۱۴:۱۳ ۱۴۰۲/۵/۲۸

نارنگی های پیش رس مازندران در معرض جدی حمله مگس میوه

نارنگی های پیش رس مازندران در معرض جدی حمله مگس میوه

باغداران مازندران نسبت به خطر طغیان آفت مگس میوه ناشی از تداوم گرمای هوا در باغ های استان به خصوص حدود ۱۲هزار هکتار از نارنگی های زود رس که از نیمه دوم شهریور ماه به مرحله برداشت می رسد، هوشیار باشند.

به گزارش کاسپین24 | بی توجهی به هشدار های کارشناسان حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران نسبت به کنترل و مدیریت آف مگس میوه از این جهت مورد تاکید است که اگر طغیان این آفت به باغ مرکبات استان برسد، خسارت سنگین به درآمد و اقتصاد کشاورزی کشاورزان وارد می شود.

کارشناسان باغبانی می گویند :دما و رطوبت مناسب برای افزایش زادآوری و وجود میزبان های حساس رسیده نظیر هلو، شلیل، سیب و میوه های در حال رسیدن به ویژه خرمالو و پرتقال های تابستانه ازدیاد نسل و طغیان آفت مگس میوه مدیترانه ای و در نهایت خسارت روی مرکبات دور از انتظار نیست.

هرگونه غفلت، باغداری مازندران با طغیان آفت مگس میوه مواجه خواهد شد

مدیر حفظ نبات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که نارنگی های پیش رس مازندران استان در معرض جدی حمله مگس میوه قرار دارند و در صورت هرگونه غفلت، باغداری مازندران با طغیان آفت مگس میوه مواجه خواهند شد.

این مسوول حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: با توجه به درجه حرارت مناسب آب و هوایی و افزایش شکار مگس بصورت روزانه به همراه رسیدگی میوه انجیر و سیب و گلابی، احتمال طغیان و خسارت این آفت در شهریور ماه روی میوه های نارنگی پیش رس و خرمالو در صورت عدم کنترل مناسب وجود دارد.

فرید بیگی با اشاره به شرایط خاص و مساعد آب و هوایی امسال برای فعالیت آفت مگس مدیترانه ای در سطح استان و افزایش جمعیت در ۲ ماهه اخیر، افزود: تنها راه بسیار ساده و در عین حال اساسی و بدون هزینه برای مبارزه با آفت مگس، برداشت میوه های رسیده و جمع آوری و دفن میوه های پوسیده پای درختان است چون میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت بهترین میزبان مگس مدیترانه ای به شمار می رود.

طبق اظهارات رسمی کارشناسان حفظ نباتات، هر مگس ماده روزانه ۱ تا ۳۰ عدد تخم رها می کند و در شرایط مناسب این توان را دارد که در یک دوره زندگی تعدادش را به میانگین ۳۰۰ و حداکثر یکهزار عدد برساند.

مگس میوه مدیترانه‌ای از آفات مخرب برای ۱۶۰ هزار هکتار از باغ های مازندران با تنوع و پراکندگی به لحاظ نوع میوه و زمان برداشت محسوب می شود و همواره از دغدغه های جدی باغداران استان نیز بوده است.

گسترش پدیده باغ های مختلط با غرس درختان هلو، شلیل، انجیر، آلبالو، گیلاس، زردآلو، گردو و خرمالو طی سال های اخیر در مناطق مختلف مازندران در کنار ۱۱۵ هزار هکتاری باغ مرکبات به عنوان رکن اصلی صنعت باغداری استان، شرایط را برای رشد و تکثیر آفت مگس مدیترانه ای دوچندان کرده است؛ وضعیتی که تهدید جدی برای باغداری مازندران به شمار می رود و اگر نسبت به مقابله بموقع با این آفت از طریق روش های مختلف توسط باغداران اقدامی صورت نگیرد، ریشه باغداری استان را خواهد خشکاند.

وی درباره فعالیت ها و اقدامات انجام گرفته درخصوص مدیریت و کنترل آفت مگس مدیترانه ای از اواخر سال گذشته تا نیمه اول مرداد ماه امسال، اظهار کرد: توزیع نهاده ها برای استفاده در ایستگاه های ردیابی مگس مدیترانه ای شامل فرمون، سراتینکس، انواع تله، سراتی تب، کارت زرد و ...، همکاری با مدیریت ترویج در برگزاری رزمایش سراسری ۱۰۰ کارگاه آموزشی، تهیه و ارسال چهار مورد نامه فنی و هشدار دهنده از ابتدای امسال، ردیابی و پیش آگاهی ایستگاه ها و باغات مرکبات و سیاه ریشه در ۱۰۹ هزار و ۸۵۰ هکتار از باغات استان از اقدامات فنی انجام شده درخصوص مدیریت و کنترل آفت مگس میوه مدیترانه ای از ابتدای امسال تا پایان نیمه اول مرداد ماه امسال بود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: مبارزه زراعی مکانیکی با آفت مگس میوه مدیترانه ای در ۳۹ هزار و ۸۷۰ از باغات سیاه ریشه و مرکبات، جمع آوری و دفن ۲۴ هزار و ۵۵۰ کیلوگرم میوه های ریخته شده و مشکوک به آلودگی به خسارت مگس، مبارزه با استفاده از روش شکار انبوه در باغات سیاه ریشه و مرکبات در ۸۳۰ هکتار، مبارزه با استفاده از روش شکار انبوه در ۸۳۰ هکتار باغات سیاه ریشه و مرکبات و کاور اسپری در ۳ هزار و ۷۵۰ هکتار باغات سیاه ریشه و مرکبات استان از دیگر از اقدامات فنی انجام شده درخصوص مدیریت و کنترل آفت مگس مدیترانه ای در مدت زمان فوق بود.

وی برگزاری رزمایش سراسری ۱۰۰ کارگاه آموزشی همزمان مدیریت آفت مگس مدیترانه ای در ۱۰۰ نقطه استان در اسفند سال قبل و ۱۰۰ کارگاه آموزشی در ۱۰۰ نقطه در تیرماه امسال، تشکیل ۴۸ دوره آموزشی گروهی با شرکت یک هزار و ۲۹ بهره بردار، برگزاری ۵۲ کارگاه آموزشی در روستاهای حوزه مراکز با حضور یک هزار و ۹۵۰ نفر و انجام ۷ مورد بازدید ترویجی از باغات با حضور ۹۸ نفر را از اقدامات آموزشی ترویجی انجام شده درخصوص مدیریت و کنترل آفت مگس مدیترانه ای در مدت زمان مذکور برشمرد.

بیگی درباره فعالیت های آموزشی ترویجی مدیریت مگس میوه مدیترانه ای در حوزه رسانه، اظهار کرد: ۱۸۰ دقیقه برنامه استودیو کشاورز، هشت دقیقه برنامه تلویزیونی، ۶۰ دقیقه برنامه رادیویی، چهار مورد پیام رادیویی، پنج مورد اطلاعیه ترویجی، ۲ مورد بروشور و نشریه و ۲۸ مورد چاپ و نصب بنر از فعالیت های آموزش و ترویجی مدیریت مگس میوه مدیترانه ای در حوزه رسانه بود.

وی گفت: در سمپاشی نوبت اول مرکبات در اواخر خرداد تا اواسط تیرماه امسال ۷۰ هزار هکتار محلولپاشی علیه آفات صورت گرفت که تا حدودی در کاهش جمعیت مگس میوه در باغات تاثیر گذار بود.

مهم ترین میوه باغ های مازندران را انواع نارنگی و پرتقال تشکیل می دهد و بسته به گونه درخت به صورت زودرس و یا دیررس برداشت شده و روانه بازار می شود.

مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.


منبع : ایرنا