۲۰:۵۱ ۱۴۰۳/۱/۱۹

بهار دیرهنگام در جنگل‌های هیرکانی

بهار دیرهنگام در جنگل‌های هیرکانی

هوای گرم در زمستان و هوای سرد در بهار موجب بهار دیررس در ارتفاعات جنگل‌های مازندران شد.

به گزارش کاسپین24 | معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری می گوید: امسال شاهد هوای گرمی در زمستان و هوای سردی در بهار بودیم و ادامه هوای سرد بهاری موجب بهار دیررس در ارتفاعات جنگل‌های مازندران شد.

فتح الله غفاری افزود: سرد بودن هوا موجب شکوفه‌دهی دیر هنگام درختان در ارتفاعات شد، به‌طوری که خبری از برگ‌ها و شکوفه‌های بهاری در جنگل‌ها نیست و درختان حالت خزان هستند.

معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری گفت:بهار دیرهنگام مشکلی برای جنگل‌ها به دنبال ندارد، این موضوع تاثیری بر جنگل ندارد.

ثبت جنگل‌های هیرکانی در فهرست میراث جهانی یونسکو که از مدت‌ها پیش مورد توجه دولت ایران بوده است به یکی از اولویت‌ها تبدیل شد. و چندی قبل جنگل‌های هیرکانی شمال کشور پس از یک دهه دوندگی به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.

جنگل‌های هیرکانی پس از کویر لوت به عنوان دومین اثر بزرگ طبیعی کشور در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی که در باکو مرکز کشور آذربایجان برگزار شد، با اکثریت آرا در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.

جنگل‌های هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان، در گستره‌ای به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد. البته لازم به ذکر است که بخشی کوچکی از جنگل‌های هیرکانی در کشور آذربایجان قرار دارد.

در زمان حاضر جنگل‌های هیرکانی، زیست بوم ۲۹۶ گونه پرنده و ۹۸ گونه پستاندار است. همچنین ۱۵۰ گیاه بومی درختی و بوته‌ای (مانند شمشاد و انجیلی) نیز در آن یافت می‌شود.

جالب است بدانیم استان مازندران دارای بیش از یک میلیون هکتار عرصه جنگلی است که معادل ۵۳ درصد کل جنگل‌های شمال کشور است، در حالی که ۲ استان دیگر گلستان و گیلان فقط ۴۷ درصد از وسعت جنگلی شمال کشور را در اختیار دارند.

این نسبت در ثبت جنگل‌های هیرکانی نیز حفظ شده است به طوری که از ۱۲ لکه جغرافیایی ثبت شده در میراث جهانی یونسکو ۶ لکه مربوط به مازندران است.

به عبارت دقیق‌تر در مجموع تعداد ۱۲ لکه (به عبارتی ۱۵ سایت که لکه جنگل ابر در استان سمنان یک کامپلو سایت است و از سه سایت مجزا تشکیل شده است) در چهار استان گیلان، مازندران، گلستان و سمنان با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان محیط زیست، سازمان جنگل‌ها و مراتع و دانشگاه تربیت مدرس برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو پیشنهاد شده است.


منبع : ایرنا