۱۶:۵۶ ۱۴۰۱/۱۱/۲۶

کاهش نرخ فرزند آوری در مازندران نگران کننده است

کاهش نرخ فرزند آوری در مازندران نگران کننده است

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به سقوط نرخ باروری در استان گفت: با تداوم روند کنونی، جمعیت استان رو به سالمندی می‌رود.

به گزارش کاسپین24 | جمعیت مازندران به دلیل کاهش فرزندآوری که خود متاثر از موضوعات اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و کاهش آمار ازدواج و افزایش آمار طلاق است در حال حرکت به سوی سالمندی است؛ وضعیتی که به اعتقاد کارشناسان در کنار مهاجرت پذیری استان در صورت بی‌توجهی به تهدید هویت نسلی در دهه‌های آینده تبدیل خواهد شد.

آمارهای ثبت احوال در ارتباط با جمعیت سه‌میلیون و ۲۸۳ هزار و ۵۸۲ نفری مازندران براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۴ تا سال ۱۴۰۰ تعداد موالید در این استان با ۳۵ درصد کاهش از ۴۶ هزار و ۴۶۶ نفر به ۳۰ هزار و ۲۰۳ نفر رسید و میزان باروری کلی هم در استان در این دوره زمانی از ۱.۵ به ۱.۲ کاهش یافت.

کاهش قابل توجه موالید و فرزندآوری در مازندران و رسیدن نرخ رشد به ۱.۲ درصد طی یک دوره ۶ ساله در حالی است که میانگین نرخ باروری در کشور بیشتر از ۲ است و در واقع نرخ باروری در مازندران به نصف میانگین کشوری رسیده است.

میزان باروری عمومی هم در استان در سال ۱۴۰۰ به کمتر از ۳۰ در یک‌هزار تولد برای خانم‌هایی که در سن باروری هستند، رسید در حالی که این رقم در سال ۱۳۹۰ طبق آمار ثبت احوال ۵۰ در یک‌هزار تولد بود.

طبق گزارش‌های رسمی مرکز آمار ایران هم نرخ رشد جمعیت در مازندران طی سه دهه گذشته همواره از میانگین کشوری کمتر و از دغدغه‌های برنامه‌ریزان استان بوده است. به عنوان نمونه طی نخستین سرشماری جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۵، نرخ رشد جمعیت در کشور ۳.۹ درصد و در استان مازندران ۳.۷ درصد بود که در سرشماری سال ۱۳۹۵، نرخ رشد جمعیت در کشور به ۱.۷ درصد و در استان مازندران به ۱.۳ درصد تنزل پیدا کرد.

همچنین طبق اعلام دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، مازندران با ۱۳.۲۶ درصد جمعیت سالمند پس از استان گیلان دومین استان پیر کشور به لحاظ جمعیتی به شمار می‌رود.

مسوولان مازندران هم مانند کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل اساسی در کاهش نرخ زادآوری در استان سوای موضوعات اقتصادی، معیشتی و فرهنگی، آسیب‌های اجتماعی و افزایش طلاق و کاهش ازدواج در بین جوانان است چرا که طی سال‌های ۱۳۸۷ تا سال۱۴۰۰ تعداد موارد ازدواج در مازندران در مقایسه با مدت مشابه ۱۳ سال قبل آن ۴۴.۸ دهم درصد کاهش و میزان طلاق هم در این مدت ۵۴.۳ دهم درصد افزایش یافته است.

همچنین متوسط سن خانم‌ها و آقایان در مازندران در زمان ازدواج اکنون به ترتیب حدود ۲۷ و ۳۱سال رسیده در حالی که این رقم در کشور به ترتیب ۲۵ و ۲۹ سال است. این آمار به زبان عامیانه‌تر بدین معنا است که متوسط سن ازدواج در استان ۲ سال از میانگین کشوری بالاتر است. سن ازدواج در سال ۱۳۹۰ در استان برای آقایان و خانم ها به ترتیب ۲۶ و ۲۱ سال بود.

تحلیل داده‌های آماری ثبت احوال هم نشان می‌دهد که در ۴۵ سال گذشته جمعیت کشور حدود ۱۰ سال و جمعیت مازندران ۱۵ سال پیرتر شده که براساس برآوردها اگر همین روند و مفروضات کنونی ادامه یابد و مداخله جدی صورت نگیرد به نظر می‌رسد که در حدود ۳۵ تا ۴۰ سال آینده جمعیت اصیل و بومی استان نصف خواهد شد و در حدود چهار دهه آینده حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد جمعیت استان سالمند خواهند بود.

همه این داده های آماری نگران کننده سبب شد تا شرکت کنندگان در دومین جلسه قرارگاه خانواده و جوانی جمعیت استان که امروز چهارشنبه در ساری برگزار شد تاکید کنند که با اقدامات انحصاری و جزیره‌ای نمی‌توان برای افزایش زادآوری و مقابله با پیری جمعیت در مازندران و دیگر نقاط کشور اقدام کرد و تمامی دستگاه‌های اجرایی و مسوولان مرتبط در حوزه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه با تکیه بر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که در در نوزدهم آبان‌ماه سال گذشته در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است برای رفع این چالش اساسی اقدام کنند و در صورتی که قوانین مربوطه در این امور به سرانجام نرسد با توجه به گردشگر پذیر بودن و حضور مهاجران ثابت و متغییر در آینده نزدیک در کنار پیری جمعیت، مازندران با بحران و تهدید هویت نسلی مواجه خواهد شد.

جمعیت مازندران تا ۴۰ سال آینده نصف می‌شود

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران با اشاره به آمار ‌پایین زاد و ولد در استان گفت : در صورت تداوم چنین روند موالید و از سوی دیگر افزایش سالمندی تا ۴۰سال آینده جمعیت استان به نصف تعداد فعلی کاهش خواهد یافت.

عباس علیپور که روز چهارشنبه در آیین اختتامیه جشنواره ملی جوانی و جمعیت در مازندران سخن می گفت، افزود : علاوه بر این تا ۴۰ سال آینده حدود ۴۰ درصد مازندران سالمند و سن آنها بالای ۶۰ خواهد بود.

وی ادامه داد : همچنین در آن‌زمان زوج های سالمندان فقط یک بچه دارند یا حتی بچه ای نخواهند داشت که این موضوع خود به عنوان تهدید و آسیب اجتماعی به شمار می رود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی بهداشتی مازندران گفت : در حال حاضر در کشور ما امید به زندگی ۷۵ تا ۸۰ سال است و اگر هر زوج در طول زندگی مشترکشان کمتر از ۲ بچه بدنیا بیاورند در آینده تهدید نسلی رخ می دهد.

وی میزان باروری در مازندران را پایین اعلام کرد و افزود : در حال حاضر به ازای هر زوج مازندرانی تنها یک فرزند وجود دارد که از میانگین کشوری هم در جایگاه پایین تر قرار داریم و با سقوط شدید نرخ باروری در کشور و مازندران مواجه هستیم.

علیپور گفت : میزان ناباروری کشور بالا است و باید به آنها توجه کنیم و درمازندران ۳۰ هزارتولد در سال رخ می دهد و در زمینه شناسایی افراد نابارور در مازندران حدود پنج درصد افراد نابارور شناسایی شدند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران ادامه داد : با درمان این افراد می توانیم چرخه سیکل معیوب باروری در مازندران را جبران کنیم.

قرارگاه سلامت و جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مازندران جشنواره فرهنگی هنری جوانی جمعیت را با اهداف ترویج فرهنگ ازدواج و فرزندآوری، آگاه سازی جامعه از مزایای جوانی جمعیت و چالش ها و تهدیدات سالخـوردگی جمعیت کشور در پنج محور پوستـر و طـراحـی گرافیک- انیـمیشن، موشـن و کلـیپ -داستـان کوتـاه و فیلم نامـه - پیشنهادات و نظرات کاربردی و تیتر و جملات کوتاه تاثیرگذار برگزارقرارگاه سلامت و جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی مازندران در نظر دارد جشنواره فرهنگی هنری جوانی جمعیت را با اهداف ترویج فرهنگ ازدواج و فرزندآوری، آگاه سازی جامعه از مزایای جوانی جمعیت و چالش ها و تهدیدات سالخـوردگی جمعیت کشور در پنج محور پوستـر و طـراحـی گرافیک - انیـمیشن، موشـن و کلـیپ - داستـان کوتـاه و فیلم نامـه - پیشنهادات و نظرات کاربردی و تیتر و جملات کوتاه تاثیرگذار برگزار کرد که ۳۱۰ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که ۲۲۰اثر به بخش داوری راه یافتند که حدود ۲۰ اثر برگزیده شد.


منبع : ایرنا